pla de desenvolupament comunitari de les Escodines
pla de desenvolupament comunitari de les Escodines

St. Ignasi i les Escodines

El 1522, de camí cap a Terra Santa i després de fer estada a Montserrat –on havia canviat la roba militar per la de pelegrí-, passà per Manresa el noble basc Íñigo López de Recalde. Nascut a Loiola, el futur fundador de la Companyia de Jesús romangué deu mesos a la capital del Bages. Segons la tradició, durant aquesta etapa escriví els seus populars Ejercicios Espirituales en una cova o balma situada al puig de Sant Bartomeu, a les Escodines, de cara a Montserrat.


 

Al llarg de la seva estada a Manresa, les Escodines esdevingué un dels escenaris quotidians de la nova vida d’Ignasi, conegut popularment com l’Home del sac perquè anava abillat amb una xarpellera.


 

La presència ignasiana a les Escodines no només ha deixat un seguit de records que s’han transmès de generació en generació, sinó que també ha convertit el barri en un punt de pelegrinatge que té com a epicentre el conjunt monumental de la Santa Cova. Aquesta és formada per l’església barroca -construïda damunt la balma- i la casa d’exercicis espirituals bastida al seu costat, d’estil neoclàssic. La cova pròpiament dita –o coveta, com se la coneix col·loquialment- és una balma formada per l’erosió de les aigües del Cardener, com altres que es poden trobar a la part de solell del puig de Sant Bartomeu. La Cova de Manresa és un dels santuaris més cèlebres del món catòlic, conegut i visitat per gent d’arreu. Entre els pelegrins que la visitaren figura el llavors cardenal de Venècia Angelo Giuseppe Roncalli, futur papa Joan XXIII, que hi féu estada el 1954, procedent també de Montserrat. Un altre visitant il·lustre fou Joseph Beuys, un dels màxims exponents de les avantguardes artístiques de la postguerra europea. El creador alemany s’allotjà a la Cova l’any 1967, on realitzà una de les seves accions d’art efímer –titulada Manresa-, basada precisament en la figura de Sant Ignasi.

 

A banda de la Cova, les Escodines conserva altres elements que perpetuen el record ignasià:


  • la Creu de la Guia: testimoni de la primitiva ermita visitada pel sant en arribar a Manresa; fou enderrocada per eixamplar la vall de la via fèrria. L’església actual fou edificada el 1922 a l’altre costat del riu.
  • la capella del Rapte: l’església gòtica, reconstruïda, del desaparegut Hospital de Santa Llúcia on, segons la tradició, Sant Ignasi tingué el cèlebre rapte: una pèrdua de coneixement que durà vuit dies, durant els quals alguns hi han vist la inspiració que el portaria a fundar la Companyia de Jesús. L’edifici original fou destruït per la Guerra Civil.
  • la Creu del Tort: situada prop del Convent de Santa Clara; el sant –que era acollit per la família Tort- s’hi aturava de tant en tant a prendre un mos; es diu que va ser a prop d’ella que el sant tingué una visió, anomenada exímia il·lustració. Al capdamunt de la creu hi havia un medalló amb l’escena del Crucificat amb les dues Maries, que fou traslladat a la Cova. Cada any, a la creu, s’hi fa el 31 de juliol el rés del rosari.

 

Com s’ha dit, la presència ignasiana també s’ha mantingut a través de records transmesos de generació en generació. Aquest és el cas de la família Tort –una de les més antigues del barri-, que fins fa ben poc encara conservava l’escudella de fusta d’olivera que feia servir el sant.

Un altre dels fruits de la presència ignasiana a les Escodines fou l’antic col·legi de Sant Ignasi. Fundat al segle XVII pel noble aragonès Lupercio de Arbizu, fou regentat per la Companyia de Jesús durant dos segles i mig. A la segona meitat del segle XVIII començà la construcció del monumental edifici que l’allotjaria, que actualment acull el Museu Comarcal, l’Arxiu Històric i l’Oficina de Turisme. El 1892 els jesuïtes traslladaren el col·legi a Sarrià, on és actualment. Des d’aleshores, funcionà com a centre d’estudis d’humanitats i posteriorment com a col·legi de segona ensenyança. Més endavant, al segle XX s’hi emplaçaria l’Escola Municipal d’Arts i Oficis, alhora que continuà havent-hi una escola de primera ensenyança.

Contacte:

Vols fer-te soci?

Si vols unir-te a la nostra associació, caldrà que ens ho facis saber per correu o bé passar per la secretaria.

Horari d'atenció al públic:

Dilluns  de 16 a 20h.

Diimarts, dimecres i divendres:

de 9 a 13h.

 
Versión para imprimir | Mapa del sitio
© Associacio de Veins i Veines Escodines