pla de desenvolupament comunitari de les Escodines
pla de desenvolupament comunitari de les Escodines

Escodines Living Lab - Fàbrica de Cocreació

El Pla de Desenvolupament Comunitari del barri de les Escodines articula un nou programa de treball per fomentar la cohesió social amb processos de base tecnològica que posa al centre les persones, el patrimoni, la cultura, l'educació i la innovació. El nou programa de treball s'anomena Escodines Living Lab Comunitari – Fàbrica de Cocreació (e=∑ (L)) i s'inspira en la Library Living Lab de Volpelleres, experiència molt enriquidora que s'ha visitat per part de l'equip del Pla de Desenvolupament Comunitari manresà.


Inspirada en la pionera i atractiva experiència de la Library Living Lab de Volpelleres (http://librarylivinglab.cvc.uab.cat/) de Sant Cugat del Vallès, impulsada per l'associació de veïns del barri santcugatenc, la Universitat Autònoma de Barcelona (concretament pel Centre de Visió per Computador de dita universitat), l'ajuntament de Sant Cugat, i altres entitats, entre elles el Museu de Sant Cugat del Vallès, l'Escodines Living Lab – Fàbrica de Cocreació (e=∑ (L)) arrenca des del Pla de Desenvolupament Comunitari de les Escodines, impulsat per la Regidoria de Barris i Acció Comunitària de Manresa i l'Associació de Veïns i Veïnes del barri de les Escodines i compta, avui per avui, amb el suport econòmic de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Barcelona i de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.


El projecte consisteix en la implantació dintre de l'àrea de les Escodines d'un Living Lab contextualitzat en la cultura, el patrimoni, el turisme, la memòria, la cocreació i l'ús de les tecnologies per a la promoció del barri (desenvolupament endogen) i de la ciutat (desenvolupament exogen), amb l'objectiu de desenvolupar iniciatives polièdriques d'innovació social articulades en processos ascendents de quàdruple hèlix: ciutadania i/o moviments socials, administracions públiques, universitats i empreses.


Prenent textualment fragments del model inspirador de Volpelleres (Sant Cugat del Vallès), un Living Lab és un entorn d'experimentació dintre de la vida real. Els ciutadans i ciutadanes, en aquest marc, han d'assumir i esdevenir protagonistes d'aquesta experiència, ja que durant la cocreació, es treballarà per anar incloent al procés tant els seus suggeriments, com els seus interessos i les seves preferències i/o necessitats en el modus de fer servir la tecnologia, de participar en els processos, que seran investigats, identificats i es portaran al desenvolupament des del paradigma d'aquestes noves maneres d'accedir/crear/experimentar la cultura, la creativitat i l'art i la ciència a través dels avenços tecnològics i la dinamització de processos comunitaris.

Al Living Lab de Escodines es pretenen desenvolupar tres espais d'experimentació. Tanmateix l'evolució del projecte pot suggerir-ne d'altres. Les tres línies que es contemplen com a punt de partida són:

- Creació d'històries: Ja s'ha començat a produir la primera Stop-Motion de la mà dels infants i joves de l'Espai Infantil i de la Biblioteca de les Escodines, que es presentarà properament.


- Recuperació de la Memòria: amb l'elaboració de vídeos i continguts digitals, amb la participació de persones adultes i gent gran i nouvingudes.

- Fabricació i co-creació digital en 3D: en aquest marc actualment s'està fent exploració i formació a l'equip per poder treballar aquest àmbit al Punt Òmnia de les Escodines.


Aquest nou Programa de Treball pretén contribuir al canvi de la actual percepció de cultura, l'art i la promoció turística del patrimoni de les Escodines i de Manresa com a quelcom que no és extern a la vida quotidiana ciutadana i dinamitzar experiències personals i properes, ajudant igualment a la conscienciació al voltant del paper rellevant de la innovació científica en el nou paradigma i fomentar la identitat escodinaire com element cohesionador i de vertebració social. 


Per a fer possible aquest Programa, a més dels suports financers esmentats, s'han teixit altres complicitats de treball sinèrgic i operatiu en xarxa. En aquest sentit l'Escodines Living Lab, s'articula amb la complicitat de la Comunitat de Recerca Estratègica en Patrimoni i Cultura de la Universitat Autònoma de Barcelona, el LAB 0-6 de la Universitat de Manresa (que ens acompanyen col·laborant i assessorant el programa i l'equip de treball – la UManresa i el LAB 0-6 ja ens fa partícips d'un projecte H2020 d'àmbit Europeu-), el Museu Comarcal de Manresa, Manresa Turisme, i es mantenen converses amb altres entitats i organismes de dins i de fora de la ciutat per a sumar-los a ser partícips de la iniciativa.


Properament es farà la presentació del programa amb el passi de la primera stop-motion de cocreació feta per infants, veïnes, persones joves que estan soles, gent gran i altres col·lectius i comunitats. Des del Pla Comunitari de les Escodines, es segueix treballant per fer comunitat.


Aquesta setmana, el coordinador del Pla de Desenvolupament Comunitari de les Escodines, Francesc Sol de la Vega, i la responsable de l'Espai Infantil de les Escodines, Ariadna Torres Giménez, han participat en l'Espai d'Innovació Oberta d'escaneig 3D a Sant Cugat del Vallès al Library Living Lab i al Monestir de Sant Cugat, els models en els que s'inspira l'equip de les Escodines.

Aparició als Mitjans de Comunicació:

 

- Nació Digital (abril de 2019): 

https://www.naciodigital.cat/manresa/noticia/83134/escodines/articula/nou/programa/cocreaci/cultural/art/stica 

Contacte:

Vols fer-te soci?

Si vols unir-te a la nostra associació, caldrà que ens ho facis saber per correu o bé passar per la secretaria.

Horari d'atenció al públic:

Dilluns  de 16 a 20h.

Diimarts, dimecres i divendres:

de 9 a 13h.

 
Versión para imprimir | Mapa del sitio
© Associacio de Veins i Veines Escodines