pla de desenvolupament comunitari de les Escodines
pla de desenvolupament comunitari de les Escodines

Escodinaires de renom

Maurici Carrió i Serracanta (1779-1859)

Segons la tradició, un dels herois de la Guerra del Francès. Hauria participat en la crema del paper segellat napoleònic i comandat una part dels sometents que participaren en la batalla del Bruc (1808). Nomenat capità, prengué part en diferents combats. Finalitzada la guerra, el 1820 serví a la causa absolutista i es posà al costat de la Regència d’Urgell, que l’ascendí a tinent coronel. Després de participar en l'intent de prendre Manresa, s'exilià a França i fou condemnat a mort en absència. Participà en la Guerra dels Malcontents (1827) i s’adherí al carlisme. Després de mort, en una decisió que causà polèmica, el 1905 l’Ajuntament el nomenà manresà il·lustre, motiu pel qual el seu retrat figura a la Casa de la Ciutat. També té un carrer dedicat. Tant la seva figura, com seva intervenció a la batalla del Bruc han estat qüestionades per diferents autors.

Josep Closas i Piñot (1901-1984)

Excursionista, mestre pessebrista, dibuixant, genealogista, memorialista i cineasta amateur. Company de joventut de l'escenògraf Josep Mestres Cabanes, estigué vinculat al Centre Excursionista de la Comarca del Bages, que li concedí la Medalla d'Or. La seva afecció al cinema el portà a deixar testimoni de la vida social de la Manresa de la seva època a través de curtmetratges amb un alt valor documental. També és autor del recull Renoms, sobrenoms o motius del barri de les Escodines, publicat a “Miscel·lània d’Estudis Bagencs” (1981).

Jacint Carrió i Vilaseca (1916-2000)

Polític. Supervivent dels camps de concentració. Va militar en partits republicans d’esquerra i fou directiu de l’Associació de Dependents de Manresa i Comarca durant la II República. Va ser deportat a Mauthausen (1940) i a Gusen (1941), d’on no va sortir fins al final de la II Guerra Mundial. Fundador de l’Amical de Mauthausen, va dedicar una bona part de la seva vida a transmetre les seves vivències a joves i adults. Va ser regidor de Gent Gran de l’Ajuntament de Manresa entre 1995 i 1999. L’any 2001 aparegueren publicades les seves memòries Manresa-Mauthausen-Gusen. Deportació i retorn d’un home compromès amb la llibertat. A títol pòstum li fou concedida la Medalla de la Ciutat.

Jaume Perramon i Ros (1918-1995)

Activista religiós, cultural i social. Va ser un dels fundadors de l’Associació de Veïns del Barri de les Escodines i del Club de Jubilats. Dedicà una gran part dels seus esforços a la biblioteca veïnal, que actualment porta el seu nom. Pòstumament li fou concedida la Medalla de la Ciutat.

Ramon Estrada i Carbonell (1921-2010)

Nascut en un altre barri de la ciutat, tot i que va viure molts anys a les Escodines.

Humanista apassionat dels llibres, ell mateix es defineix com un llibreferit, ha estat un dels principals impulsors de la biblioteca del barri des dels primers anys. Va estar nomenat Escodinaire de l'any 2008.

Pere Porquet i Marín (1927-1996)

Pintor. Fundador del Cercle de Belles Arts de Lleida i del grup Llum i Color. També formà part del Cercle Artístic i del grup Art Viu. Guardonat en diversos certàmens, exposà juntament amb Dalí, Ràfols Casamada, Guinovart i Subirachs. Elogiada per la crítica, la seva obra –entre el figurativisme i l’abstracció- va ser objecte d’una mostra antològica el 1996 i, pòstumament, el 2007. 

Josep Vila i Closes (1921-2005)

Artista amb una notable trajectòria cívica. Fotògraf, escenògraf, crític d’art i tertulià, excel·lí sobretot com a pintor, dibuixant i il·lustrador. El seu compromís ciutadà el portà a ser un punt de referència en la vida intel·lectual manresana de postguerra i a col·laborar en nombroses entitats de la ciutat (Gremi de Sant Lluc, Cercle Artístic, Grup Tretze, Amics de l’Art Romànic, Amics de la Seu, Òmnium Cultural, Associació de Veïns Saldes-Plaça Catalunya...). Compromès amb la recuperació de les llibertats polítiques, participà en l’Assemblea de Catalunya, la Marxa de la Llibertat i el Congrés de Cultura Catalana. Entre d’altres distincions, va rebre la Medalla de la Ciutat i el Premi Bages de Cultura.

Agustí Perramon i Prunés (1934 - 2020)

Activista cívic i cultural. Vinculat als moviments parroquials de base, va ser un dels fundadors de l’Associació de Veïns i Veïnes del Barri de les Escodines, que ha presidit al llarg de vint anys. Durant la seva etapa al capdavant de l’entitat el barri aconseguí un pla comunitari i començà a desplegar diferents serveis de proximitat (Punt Net, Punt d’Atenció, Pol de Cultura...) Actualment presideix el Club de Jubilats de les Escodines. L’any 2006 –a iniciativa de la mateixa Associació i de la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa- li va ser concedida la Medalla de la Ciutat, en reconeixement al moviment veïnal.

Contacte:

Vols fer-te soci?

Si vols unir-te a la nostra associació, caldrà que ens ho facis saber per correu o bé passar per la secretaria.

Horari d'atenció al públic:

Dilluns  de 16 a 20h.

Diimarts, dimecres i divendres:

de 9 a 13h.

 
Versión para imprimir | Mapa del sitio
© Associacio de Veins i Veines Escodines