pla de desenvolupament comunitari de les Escodines
pla de desenvolupament comunitari de les Escodines

Educador de carrer amb joves a les Escodines

Presentació

El projecte d’educador de carrer vol esdevenir un espai de treball a primera línia fora d’espais tancats o institucionals amb el col·lectiu jove del barri de les Escodines. Les meves funcions principals son les de detectar les necessitats dels joves.

El fet d’estar a peu de carrer, en el territori, a prop de les persones en edat de l’adolescència, em permetrà conèixer qui és qui, i quines situacions de dificultats viuen, conèixer de primera mà què estan patint, què necessiten i com podem orientar-los davant demandes no formulades.

L’objectiu és promoure el treball preventiu, fomentar la convivència i articular treball conjunt amb altres agents del territori, dins el Programa de Treball amb Joves del Pla de Desenvolupament Comunitari de les Escodines per tal de promoure actituds favorables que encaminin el futur i el fer coses amb conducció i acompanyament professional.

Amb aquest projecte es vol fomentar que al barri hi hagi una figura referent, pont i intermediària que pugui dotar d’eines i instruments els joves per a l’articulació de processos de vida autònoma, emancipada promovent l’associacionisme, ja formal o informalment.

 

Identificació i justificació de la necessitat de l’acció

 

El barri de les Escodines de la ciutat de Manresa (Bages) que pateix els efectes de la crisi multidimensional en que ens trobem.

Avui, al barri, veiem joves que han iniciat processos d’exclusió social, és a dir, que es troben fora dels circuits normalitzats que els ofereix el seu entorn com pot ser l’accés a formació educativa, a entitats de lleure, recursos esportius… Aquesta població requereix d’una atenció socioeducativa que, a través de figures professionals,  ajudin als menors i joves a  retornar als circuits de socialització normalitzats.

 

És per això que desenvolupar iniciatives emmarcades i pensades per a ser executades en un medi obert amb la població jove del barri des del lloc on es troben, permetrà possibilitar processos de canvi, la relació individual i l’acció grupal i comunitària.

 

Objectius Generals

 

Afavorir l’autonomia, la emancipació i l’associacionisme de la població en edat preadolescents i jove.

Fomentar l’empoderament des del desenvolupament comunitari de la població en edat jove del barri de les Escodines.

 

Objectiu Específic

 

  • Apropar-nos a la realitat de la convivència al barri (dificultats i valors) amb el jovent en el focus i en el propi medi.

 

  • Prevenir i ajudar a solventar  conflictes de convivència relacionats amb actituds i comportament propis del jovent mitjançant intervenció socioeducativa en la comunitat per la reducció de factors de risc d’exclusió dels adolescents i joves.

 

  • Sensibilitzar a tots els veïns i veïnes del barri sobre la importància del seu paper com a membres actius de la comunitat amb drets i deure.

 

  • Promoure l'aproximació entre els agents socials del barri, el conjunt del veïnat i el joven.

 

ALGUNES DE LES ACCIONS DESENVOLUPADES:

 

 

  • teatre social per la prevenció de relacions afectives i sexuals abusives i violentes.
  • Pintar un mural a la façana de la caseta de les eines dels horts comunitaris del barri
  • Reutilització de palès de construcció en divertides torretes per flors
  • Convertir una bicicleta vella en una bici-aixada
  • CineForum
  • Torneig juvenil de Volei Sorra de Manresa

 

 

 

 

Contacte:

Vols fer-te soci?

Si vols unir-te a la nostra associació, caldrà que ens ho facis saber per correu o bé passar per la secretaria.

Horari d'atenció al públic:

Dilluns  de 16 a 20h.

Diimarts, dimecres i divendres:

de 9 a 13h.

 
Versión para imprimir | Mapa del sitio
© Associacio de Veins i Veines Escodines